Wednesday, 29 February 2012

Exam Fever... :))

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, after a few weeks baru ada kesempatan nak update blog..Actually, currently I'm facing beberapa minggu exam yang agak memenatkan...yeah, tak boleh lah nak mengeluh penatlah, letihlah, coz thats our responsibility as student kan.... :))

Time exam ni la semua sibuk struggle habis-habisan..termasuklah empunya diri ni.. EXAM FEVER la lebih kurang... nak DEAN LIST lah, nak maintain POINTER lah, nak CGPA bagus lah, and so on... but then after first paper tamat tadi, ternampaklah satu status kat laman sosial ni (faham-fahamlah...FB la tu..haha)... check this out!^^,
"Kita struggle bersungguh-sungguh siapkan assignments yang lecturers bagi demi dapatkan CGPA terbaik. Tapi, kita jarang struggle bersungguh-sungguh siapkan 'assignments' yang Allah bagi demi dapatkan 'CGPA' akhirat terbaik
SubhanaAllah, tercengang sekejap saya disitu...seriously sangat terkesan dekat hati time tu. Time exam dunia ni punyalah struggle habis-habisan sebab nak dapat pointer SUPER COOL dan graduate dengan kepujian KELAS PERTAMA...
          TAPI pernah tak kita struggle habis-habisan untuk berdepan dengan exam akhirat yang BAKAL kita hadapi NANTI, plus nak berdepan dengan soalan-soalan Munkar & Nakir yang hanya boleh kita jawab berbekalkan IMAN & AMAL yang entahkan cukup ataupun tidak..dan terbayangkah samada kita mampu jawab dengan jayanya dan mendapat kepujian KELAS PERTAMA & diberi dengan ganjaran SYURGA yang indah tak terperi...kalau begitu, Alhamdulillah!  tapi bagaimana kalau sebaliknya?? nauzubillah!...... T___T
            Beringatlah.....HIDUP kita ini adalah AMANAH dari ALLAH...everything we do is for the sake of Allah..exam dunia memang penting, tapi exam akhirat lagi super super penting. Kalau kita jaga hal Akhirat, InsyaAllah ALLAH akan jaga hal dunia kita... :))
"Love Allah unconditionally & Allah will be your invincible strength"
moga Allah sentiasa redha dengan apa yang kita buat...moga kita saling ingat-mengingati.. jangan pilih kasih, berkawanlah dengan semua orang..Love all the people you met, good & bad! We never know when Allah Subhanahu wa-ta'ala will guide a bad person to be good... :))

till then, jaga hati & jaga iman.. Assalamualaikum.. :))

p/s: doakan saya ye...maaf salah silap ... :))




















Sunday, 12 February 2012

Segalanya telah tertulis....


Assalamualaikum my little khalifah.....

     Tatkala hati dah tenang sikit, rasa itu datang lagi...I know, bukan mudah...bukan mudah nak buang rasa tu.. Hati kena kuat. Hati kena tabah...tapi kadang-kadang hati ni masih kalah. Sungguh, hati ini menangis lagi... tapi,  ketika kita disapa ujian, sebenarnya Allah sedang mengajar kita tentang kehidupan....kehidupan yang sentiasa menagih pengorbanan.
     Sungguh, mengenalinya mengajarku erti sabar dan redha. yup, perlu juga sedar bahawa dalam kita merancang sesuatu untuk hidup kita, Allah lebih dulu merancang untuk kita... Sudah tertulis di Luh Mahfuz sana takdir hidup kita. Inilah ketentuanNya. Inilah kehendakNya. Moga hati ini tetap kuat dan redha dengan ketentuannya.
Ya Rabb…
Semua datangnya dari Engkau dan semua akan kembali kepada Engkau, maka aku serahkan semua rasa ini kepadaMu Ya Rabb… Kuatkanlah aku menghadapi setiap ujian yang Engkau berikan, Ikhlaskanlah hati aku untuk menerima setiap takdir yang Engkau tuliskan kepada aku.
Hanya Engkau Ya Rabb yang mengetahui dengan benar dalamnya hati aku maka aku memohon tuntunlah diri ini untuk tetap berada dalam kebenaranMu Amin Allahumma Amin
kredithttp://akuislam.com/blog/renungan/dalam-hati-siapa-yang-tahu/#ixzz1m8FqYzwh

<jangan sedih, ujian tanda kasih sayang Allah>
moga Allah kasih selalu...:)))

Cinta itu sweet....

Assalamualaikum my little khalifah...^^,
     
     Sorryla title nampak macam sweet2 kejap. Actually, I'm just finish watching Vanilla Coklat... ohhh, sweet sangat cerita tu.. sebab ape nampak sweet?? sebab its all about cinta yang halal.. sweet kan bila dah halal, everything looks smooth je... siapa tak nak kan macam tu..mesti semua nak....termasuk saya....haha...
     Okaylah, bila cerita pasal CINTA, its all about the relation yang sangat rapat between two people or more... as Muslim we should know that we need to care about our relation @ hubungan kita dengan Allah, dengan manusia & dengan alam....And dalam masa kita menjaga hubungan tu, kita kenalah timbulkan perasaan cinta tu...especially dengan Allah....one of my friend said that...
"Jaga hubungan kita dengan Allah, InsyaAllah Allah akan jaga hubungan kita dengan manusia"
      Jadi, cubalah semaikan cinta kita tu sebaiknya...biarlah sayang manapun atau cinta manapun kita dengan manusia, jangan melebihi cinta padaNya..and kalau nak jadikan cinta tu lebih SWEET, kenalah makesure tujuan cinta tu sendiri...tapi tak semua orang faham matlamat cinta tu sendiri..yela, tak semua orang perfect, and tak semua orang sedar kesilapan sendiri kan, so kenalah saling ingat-mengingatkan..And bila kita da buat salah, kenalah cuba perbaiki..yeah, that much much better.. bak kata seorang sahabat..
"Every person make mistake, a person who never make mistake never make anything"
     And one more thing, bila kita diuji dengan ujian cinta, tetap sabar and jangan hanyut....as I mention before, cinta itu sweet, jadi janganlah selitkan cinta tu dengan benda-benda yang pahit dan boleh memudarkan cinta tu (ayat novel..haha), pastikan cinta tu sentiasa SWEET disisi Allah...just remember...
"Jika belum HALAL.....sentuhlah hatinya dengan DOA"
      InsyaAllah, DIA sentiasa mendengar doa kita...cuma kita yang selalu menjauh dariNya... jaga hati kita baik-baik and keep it safe!^^,...... InsyaAllah, si dia yang kita cari Allah akan hantarkan pada kita...bila?? di mana?? cuma DIA yang tahu.... :)))


<sweet kan>




till then, pen off...Assalamualaikum my little khalifah.....

Saturday, 11 February 2012

Tinta dari hati

Assalamualaikum my little khalifah.....

Alhamdulillah,this is my first post...selepas something happened recently, plus didorong oleh one of my bestfriend, barulah ada kekuatan nak menulis blog... Actually, anything refer to penulisan, tak kesahlah buat surat ke, buat cerpen even pendek pun, atau notes, atau apa-apa yang memrlukan dieba menulis panjang-panjang, bukanlah minat sangat....TAPI...atas dorongan kawan, she said that menulis ni boleh jadi satu TERAPI....betul ke?? nak tahu betul ke tak, kenala cuba kan.. memandangkan hati dieba ni tengah diserang virus hati, so kenalah cari penawar hati ni...InsyaAllah, I'm trying....syafakillah ye duhai hati.. 
         Okaylah... untuk first post ni, tak naklah cakap panjang-panjang...I just wanna share some words yang mampu buat dieba buka mata BESAR-BESAR...^^,

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:
“Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika baik daging itu, baiklah manusia. Jika jahat daging itu jahatlah manusia. Ketahuilah, itulah hati.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)...
Kemudian kita lihat pula apa kata Allah tentang hati.....
 Firman Allah:
“Beruntunglah orang yang membersihkan hatinya dan rugilah siapa yang mengotorinya.” (Asy – Syams: 9)
“Sesungguhnya beruntunglah orang yang membersih diri (dengan beriman ). Dan dia ingat nama tuhannya lalu dia sembahyang.” (Al – Ala: 14 – 15)
<SubhanaAllah..banyak sungguh Allah ingatkan kita tentang hati....terima kasih Allah...>

okay, jaga hati baik-baik ye sayang...this for you...till then. Assalamualaikum my little khalifah.... :)))


video